Signes Meirānes receptes

Estragona vista

Vistai nepieciešams
1/2 “Karotītes” vistas
560 g nomizotu kartupeļu
2 šalotes sīpoli, nomizoti
2 selerijas kāti, 4 daļās
2 vidēji burkāni, 4 daļās
2 nelielas lauru lapas
6 mazi kartupeļi, uz pusēm
3 kāti pētersīļi
1 (10 cm) estragona kāts
1,5 tējk. jūras sāls
2 l ūdens – vai, lai pārklājas vista
8 mazi kātiņi (apmēram 5 cm gari) svaiga estragona

Mērcei nepieciešams
20 g sviesta
1 neliela ēd. k. miltu
1 tējk. smalki sakapāta svaiga estragona
150 ml salda krējuma
jūras sāls pēc garšas
baltie pipari pēc garšas


PAGATAVOŠANA

Liec visas vistas sastāvdaļas ūdenī. Uz lēnas liesmas uzvāri, noputo, uzliec vāku un vāri 1,5 h. Izņem vistu no šķidruma un ietin folijā, lai paliek siltas (var ielikt krāsnī, kas uzsildīta līdz 30 – 40 grādiem).

Turpini vārīt šķidrumu katlā uz vislielākās liesmas, līdz tas samazinās pa 2/3. Tikmēr katliņā izkausē sviestu un pievieno miltus, tos iemaisot. Maisot pacep uz vidējas liesmas, kamēr paliek zeltains un izdalās riekstains aromāts. Noņem no liesmas.

Kad buljons reducējies, izcel ārā šķīvī pētersīļa kātus, estragona kātu un lauru lapas. Kausiņu buljona pielej miltu maisījumam, iemaisi, lai ir krēmīga mērce, un to lej klāt buljonam kopā ar estragonu un saldo krējumu. Iemaisi. Ļauj pavārīties uz lielas liesmas vēl 5 minūtes. Traukā liec vistu, apkārt mērci ar visiem dārzeņiem, uzber piparus un pasniedz.


IZMĒĢINI AR KAROTĪTES PUSVISTU

Vista apelsīnos

Nepieciešams

600 g vistas gabalu – škiņķīši un filejas, sagriezti 1,5 – 2 cm gabalos
100 ml eļļas cepšanai
melnā sezama sēklas

Mīklai
1 vidēja ola
90 g kukurūzas cietes
šķipsna jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
30 ml vīnogu kauliņu vai zemeriekstu eļļas
120 ml auksta ūdens

Mērcei
180 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
1 apelsīna mīkstums, sagriezts vistas gabaliņu izmēra lielumā
1 bio apelsīna miza, smalki sarīvēta
2 ēd.k. tumšā miso pasta (var aizstāt ar sojas mērci, bet pasta ir labāk)
60 g vai vairāk dateļu sīrupa (var izmantot medu)
30 g notīrīta ķiploka, izspiesta caur ķiplokspiedi
20 g sarīvēta svaiga ingvera
60 ml Tamari sojas mērces
1 tējkarote kukurūzas cietes

 

PAGATAVOŠANA

Samaisi visas mīklas sastāvdaļas, lai ir plāno pankūku biezuma mīkla. Iemaisi vistu un atstāj uz 30 minūtēm (vai 10 minūtēm minimums).

Pannā sakarsē eļļu līdz tā ir ļoti karsta, pievieno vistas gabalus, izklājot vienā kārtā un cep no abām pusēm kamēr zeltaini. Izņem, uzliec uz papīra salvetes, nosusini un cep nākamos gabaliņus. To iespējams vajadzēs darīt 3 piegājienos.

Tikmēr katliņā samaisi mērces sastāvdaļas (Iizņemot cieti) un liec vārīties līdz sāk burbuļot. Cieti samaisi bļodiņā ar 2 ēd.k. ūdens, un, kad mērce burbuļo, maisot pievieno. Tā sabiezēs. Ja tas notiek ātrāk nekā izcepti gaļas gabali, noņem no liesmas un ļauj pastāvēt.

Kad vistas gabali sacepti, iemaisi mērcē, pavāri 30 sekundes, liec traukā, pārber ar sezamu un pasniedz. Iesaku pasniegt ar brokoļu un avokado salātiem, kam pārlieta zemesriekstu mērce.

 

IZMĒĢINI AR KAROTĪTES VISTAS FILEJU

Harisas vista

Nepieciešams
2 lieli dzeltenie tomāti, sagriezti lielos gabalos
1 mazs puķkāposts, sadalīts pa galviņām
5 ķiploku divas, saspiestas
2 škiņķīši
2 vista kājiņas
1 – 2 tējk. harisas pastas (atkarīgs cik tā stipra un cik ass garšo)
2 ķiploku daivas vistai, izspiestas car ķiplokspiedi
20 ml vīnogu kauliņu eļļas
6 kātiņi timiāna vai oregano
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari

Mērcei
200 g trekna skāba krējuma vai creme fraiche
1 sauja smalki sakapātas piparmētras
1 sauja sakapāta bazilika
1 ķiploka galviņa, izspiesta caur ķiplokspiedi
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melina pipari

rukola pasniegšanai

 

PAGATAVOŠANA

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Keramiskā pannā liec tomātus, puķkāpostus un ķiploku. Šķiņķīšos un kājiņās iegriez katrā 3 diagnālus griezienus gandrīz līdz kaulam, bet tomēr nepieskatories. Liec bļodā, pieliec harisu, eļļu, ķiploku, sāli, piparus, oregano vai timiānu un samaisi. Liec pa virsu dārzeņiem un liec cepties 30 minūtes vai līdz zeltains un gatavs. Tikmēr sajauc visas mērces sastāvdaļas.

Kad gatavs, pasniedz katram vienu gabalu gaļas, dārzeņus, kuriem uzlej mērci un blakus liek arī rukolu.

 

IZMĒĢINI AR KAROTĪTES VISTAS ŠĶIŅĶĪŠIEM UN VISTAS KĀJIŅĀM

Uz augšu